A zsibvásár használati útmutatója


Hogyan regisztrálhatok?
A regisztráció ingyenes a zsibvásár rendszerén, regisztrálni a weblap főoldalán a Regisztrációs menüpontra kattintva lehet, az ott található regisztrációs űrlapot kitöltve.  A regisztrációkor nagyon fontos, hogy létező e-mail címet adjon meg. A megadott e-mail-re érkeznek az általunk kiküldött belépési adatok és később az eladói/vásárlói üzenetek. 

Hogyan vásárolhatok? 
A vásárláshoz és eladáshoz egy rövid regisztrációt kell végrehajtani. Vásárolni lehet az azonnali áras termékeknél az azonnali ár megajánlásával. Valamint egy termékre licitálással. A licitálást az a vevő nyeri meg, aki az aukció lezárásának pillanatáig a legmagasabb árat ajánlotta meg. Figyelem az aukciót megnyert vásárló a PTK. 211. § szerint köteles a terméket megvenni, az eladó pedig a megadott feltételekkel köteles azt eladni. Ezért licitálás előtt minden kérdést érdemes tisztázni az aukció adatlapján lévő “kérdezzen az eladótól” funkcióval. 

Hogyan adhatok el? 
Az eladás előtt el kell végezni egy rövid regisztrációt. Szükség van továbbá az eladó bankszámla számának hitelesítésére. Az eladó már a hitelesítés előtt elkezdheti termékei feltöltését, de aktiválni csak a bankszámla alapú hitelesítés után tudja. A hitelesítés részleteit itt olvashatja el.
Új termék eladását az Termék feltöltés menüpontból indíthat, vagy egy meglévő saját aukció adatlapjáról, az aukció összes adatának másolásával. 

Mennyibe kerül a regisztráció?
A zsibvásár weblapján mind a regisztráció teljesen ingyenes.

Extra szolgáltatások a Zsibvásáron
Különféle módon lehet kiemelni a piactéren meghirdetett termékeket. Részletekről itt lehet olvasni >>.


Jutalék 
Jutalékot kizárólag az eladóknak és nekik is csak a sikeres eladások után kell fizetni, ennek mértékéről itt tud tájékozódni: http://www.zsibvasar.hu/jutalek  

Hogyan tudom megváltoztatni regisztrációs adataimat? 
A regisztrációkor megadott adatait a Saját oldalra belépve a "Fiókom" főmenüponton belül a „személyes adatok megváltoztatása” feliratra kattintva, az ott található űrlap kitöltésével módosíthatja. Az űrlap soraiba beírva a saját régi adatait találja, melyek közül válassza ki a módosítani kívánt adatsort és csak azt írja át, majd a „mentés” gombra kattintva rögzítse a változtatásokat.

Mi az a minimum ár és miért van rá szükség? 
A minimum ár az a legalacsonyabb ár, amit kér az eladó a termékéért. Annál alacsonyabb áron a termék nem vásárolható meg.
A minimum árat az eladó láthatóvá teheti a terméknél, illetve el is tüntetheti, így érdekesebbé téve az aukciót.
A minimum ár megadása nem kötelező, de hasznos lehet, mivel így meghatározhatja az eladó, hogy milyen összeg fölött értékesíti a termékét.
Ha minimum ár mellett alacsony kikiáltási árat adunk meg, az kimondottan vevőcsalogató lehet.

Mi az az azonnali ár és miért van rá szükség? 
Az azonnali ár a terméknek az az ára, amely összegért a termék licitálás nélkül azonnal elvihető. Ezt nem kötelező megadni, de lehetősége van az eladónak, hogy egy termékét azonnali áron is megvásárolhatóvá teszi.
Az azonnali árat végső árként kell tekinteni, mivel a terméket az azonnali áron leütő vásárlónak az eladó köteles azon az azonnali árnál meghatározott áron eladni.

Mi az a cserealap?
A zsibvasar.hu felhasználók termékeiket el is cserélhetik egymással, ekkor úgynevezett csere alapként kínálhatják fel egy-egy terméküket, egy másik cserére bocsátott termékért. 
Gyakran előfordulhat, hogy nem egy, hanem több termék is szükséges egy másik termékkel való cseréhez, ekkor a cserealapot egy további hozzáadott termékkel növelnie kell a cserélő félnek, feleknek.
Cserealapnak számít továbbá, hogy az egyik cserefél vállalja, hogy a terméket(termékeket) elszállítja a másik cserefél által meghatározott pontra.
Ha a felkínált cserelapot elfogadja mindkét cserélő fél, akkor a cserebere sikeresen lezárul (a cseretranzakciót kezdeményező fél értelemszerűen elfogadja a cserét). A rendszer kiküldi a felhasználók elérhetőségeit, akik miután felvették egymással a kapcsolatot átadják egymásnak a termékeket.

Mi a csereajánlat visszavonása?
A csere kezdeményezője, ha meggondolta magát az elfogadásra váró csereajánlatát következmények nélkül visszavonhatja. A csereajánlat azonban érvényre lép és mindkét félnek kötelezővé válik a teljesítése, amint a másik csere fél elfogadta azt.

Lehet e ugyanazt a terméket másnak is felajánlani cserealapként?
Igen lehetséges, azonban csak egy cserélő fél szerezheti meg azt, mégpedig az, aki hamarabb válaszol a másik csere fél ajánlatára.

Mi a csereajánlat érvénytelenítése?
Egy csere fél által felajánlott ugyanazon termékét (termékeit), ha valaki cserealapként elfogadta az összes többi a csere fél ugyanazon termékeivel kapcsolatosan kiküldött, vagy kapott csereajánlat érvényét veszíti egyetlen a sikeres csere kivételével.
Ugyanazon termékkel (termékekkel) csak egy sikeres csere valósulhat meg, mégpedig az elfogadott csereajánlat.


Ki felelős az eladott termékért, az adás-vétel, vagy a csere korrekt lebonyolításáért? 
A Zsibvásár lehetővé teszi az internetes adás-vételt, és csereberét, lehetőséget nyújt a lehetséges vevők és eladók, illetve cserélő felek „egymásra találásának”, ugyanakkor a sikeresen lezárult aukciókat, cseréket követően az eladott, elcserélt termékek eredetiségéért és az adás-vétel, továbbá a cserélés lebonyolításáért nem felel.
A felelősség elsősorban az eladót terheli, és másodsorban a vevőt, akinek  felelőssége, hogy a vásárlás előtt a lehetőségeinek megfelelően alaposan tájékozódjon a termékről és meggyőződjön arról, hogy minden szempontból megfelelő neki. Csere esetén a csere korrekt lebonyolításáért mindkét cserélő felet terheli a felelősség.

Mire jó a Saját oldal? 
- A saját oldalon tudja megváltoztatni a regisztrációkor megadott személyes adatait.
-  Itt van a „Cikkek állapot szerint” tábla, amelyben téma szerinti bontásban felsorolva találhatja meg a saját termékeit, úgymint;
- Az „aktív” cikkeket, azaz az éppen aktuális licitre feltett termékeit láthatja itt, illetve itt tudja  módosítani azok adatlapját is pl; további fotókat feltölteni egy-egy termékéhez.
- A következő sorban a módosítás alatt lévő termékeit találja. Melyek még nincsenek aktiválva.
- A már lejárt, és sikeres aukcióit a következő sorban az „elkelt cikkek” név alatt találja.
- Majd az utolsó sorban a lezárult, de sikertelen licites, eladatlan termékeit láthatja.
- A saját oldalán lehetősége van az önnel ténylegesen eladó-vevő kapcsolatba került személyeket, zsibvásár felhasználókat minősíteni. „Minősítések meghatározása” címszó alatt.
- „Üzenetközpont” ide érkeznek  egy-egy termékkel kapcsolatban vevőktől, vagy éppen eladóktól az üzenetek önnek. (az üzeneteket e-mailben is kiküldjük önnek)
- „Megfigyelt licitek” Lehetőség van a termék megfigyelésre, mely funkciót a termék adatlapján veheti igénybe a „Licit megfigyelése” linkre kattintva. A megfigyelt licitek menüpont arra jó, hogy egy listába rendezve áttekinthetően követheti figyelemmel a megfigyelt termékek licitálás eseményeit.

Hogyan válaszolhatok a beérkezett üzenetekre? 
Az licitekkel és cserékkel kapcsolatos üzenetekre a saját oldalon található üzenetközpontban válaszolhat.
Mivel a felhasználók adatai nem publikusak, csakis a zsibvásár üzenetközponton keresztül vehetik fel a kapcsolatot egymással az eladók, a vevők és cserélők.

Üzenetközpont
itt tekintheti meg a beérkezett üzeneteit és választ is adhat rájuk. A bejövő üzenetek listájában üzenetenként található egy-egy zöld ikon  az üzenetküldő neve mellett, ha erre kattint, vagyis kibontja az üzenetet, akkor elolvashatja az üzenet tartalmát és az alatta található válasz írása feliratra kattintva meg is válaszolhatja azt.

Minden üzenet érkezésekor e-mailben értesítjük önt, az értesítő e-mailben található egy link, "válasz írása" felirattal, ha erre kattint, akkor a link a saját oldalára és ott található üzenetközpontba viszi és ilyenkor az üzenethez tartozó  válasz rublika azonnal meg is jelenik.

Milyen cikkeket tilos árulni és cserélni a zsibvasar.hu weblapon?
A következő dolgokat tilos árulni, vagy cserélni a zsibvasar.hu oldalain:
# alkohol,
# hitelkártya,
# gyógyszer,
# kábítószer,
# engedélyköteles lőfegyver,
# tűzveszélyes anyag,
# robbanószer, pirotechnikai eszköz,
# emberi szerv,
# üdülési utalvány,
# emailcím, közösségépítő oldal meghívói (IWIW, myVIP, baratikor.hu, Googlemail, stb),
# lopott áru,
# pornográf anyag, csak a kijelölt kategóriában (Egyéb/ 18 éven felülieknek)
# hamisított márkás ruha, óra, stb.
# valamint bármely olyan, gyűlöletkeltésre vagy mások érzelmeinek megzavarására alkalmas tárgy, amelyet az OM4 Bt. saját döntése szerint annak tekint.

Jelmagyarázat:

Licitálható cikk licitre bocsátott terméket jelölő ikon
Fixáras cikk fix árral megvásárolható termék 
Cserélhető cikk cserére felkínált terméket jelölő ikon

GY.I.K >>

Minősítést jelző ikonok: 

 1-10 db-ig sikeres tranzakciót lebonyolított felhasználó (vagyis maximum 10 sikeres eladást, cserét, vagy vételt  bonyolított le)

11-25 db-ig sikeres tranzakciót lebonyolított felhasználó (vagyis maximum 25 sikeres eladást, cserét, vagy vételt  bonyolított le)

26-50 db-ig sikeres tranzakciót lebonyolított felhasználó (vagyis maximum 50 sikeres eladást, cserét, vagy vételt  bonyolított le)

51-100 db-ig sikeres tranzakciót lebonyolított felhasználó (vagyis maximum 100 sikeres eladást, cserét, vagy vételt  bonyolított le)

101-500 db-ig sikeres tranzakciót lebonyolított felhasználó (vagyis maximum 500 sikeres eladást, cserét, vagy vételt  bonyolított le)

501-1000 db-ig sikeres tranzakciót lebonyolított felhasználó (vagyis maximum 1000 sikeres eladást, cserét, vagy vételt  bonyolított le)

1001-2500 db-ig sikeres tranzakciót lebonyolított felhasználó (vagyis maximum 2500 sikeres eladást, cserét, vagy vételt  bonyolított le)

2501-5000 db-ig sikeres tranzakciót lebonyolított felhasználó (vagyis maximum 5000 sikeres eladást, cserét, vagy vételt  bonyolított le)

5000-nél több sikeres tranzakciót lebonyolított felhasználó (vagyis több mint 5000 sikeres eladást, cserét, vagy vételt  bonyolított le)Saját oldal és funkciói

Belépés a saját oldalra
a regisztrációt követően az e-mail címére kiküldött adatok (felhasználói név, jelszó) segítségével léphet be.

Személyes adatok megváltoztatása
az „adatok megváltoztatása” feliratra kattintva, az ott található űrlap kitöltésével módosíthatja adatait. Az űrlap soraiba beírva a saját régi adatait találja, melyek közül válassza ki a módosítani kívánt adatsort és csak azt írja át, majd a „mentés” gombra kattintva rögzítse a változtatásokat.

Minősítések meghatározása
itt lehetőség van az üzletfelekről, akikkel kapcsolatban áll minősítést adni.
Pontozni, illetve egy rövid véleményt, észrevételt hozzáfűzni az adott felhasználóval kapcsolatos üzlethez. Fontos, hogy korrektek legyünk, senkit sem szabad bemocskolni és megvádolni, hírét alaptalanul rontani. A korrekt és körültekintő minősítések elősegítik a jó üzletkötéseket.

Üzenetközpont
itt tekintheti meg a beérkezett üzeneteit és választ is adhat rájuk. A bejövő üzenetek listájában üzenetenként található egy-egy zöld ikon  az üzentküldő neve mellett, ha erre kattint, vagyis kibontja az üzenetet, akkor elolvashatja az üzenet tartalmát és az alatta található válasz írása feliratra kattintva meg is válaszolhatja azt.

Minden üzenet érkezésekor e-mailben értesítjük önt, az értesítő e-mailben található egy link, "válasz írása" felirattal, ha erre kattint, akkor a link a saját oldalára és ott található üzenetközpontba viszi és ilyenkor az üzenethez tartozó  válasz rublika azonnal meg is jelenik.

Lejárt cikkek megújítása
itt a korábban  licitre, vagy cserére feltett termékeit lehet akár többet egyszerre is újra felrakni. Ki kell választani a listából a termékekhez egyenként, hogy melyiket hosszabbítja meg és hány nappal, azt a terméket, amit nem szeretne meghosszabbítani a nem hosszabbítom kifejezést válassza ki hozzá a legördülős listából. Majd az egészet "a kijelölt cikkek meghosszabbítása" gombra kattintva mentse el.


Hogyan tudok kapcsolatba lépni az ügyfélszolgálattal?
A zsibvasar.hu weblap ügyfélszolgálata közvetlenül a weblapon, az üzenő űrlap segítségével érhető el. Elérhetőségek itt >>

következő >>